ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒιβλιοθήκηΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Corona WHO?»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Corona WHO?»

                                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  “Corona WHO?”
Η έμπνευση για τη συγγραφή του “Corona WHO?” συνέβη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας. Τα ερωτήματα πολλά. Πώς εμφανίστηκε ξαφνικά αυτός ο ιός; Είναι επικίνδυνος για μένα; Πόσο θα κρατήσει όλη αυτή η κατάσταση; Τι θα αλλάξει τώρα με αυτό το πρωτοφανούς κλίμακας παγκόσμιο φαινόμενο; Υπάρχει τέλος σ΄ αυτή την ιστορία;
Τα γεγονότα διαδέχονταν το ένα το άλλο και κανείς δεν ήταν σίγουρος για την πορεία της νέας κατάστασης, καθώς οι μήνες περνούσαν. Τα υγειονομικά μέτρα σε διεθνές επίπεδο, ο αποκλεισμός, ο φόβος, η έκταση της πανδημίας, φαίνονταν μόνο να καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στις ψυχές των ανθρώπων, ανεξαρτήτως προέλευσης.
Και όμως, τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Έχοντας οπλιστεί λοιπόν με εμπειρίες προερχόμενες από προσωπικά βιώματα, από τις διηγήσεις και τα βιώματα προσώπων του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, δημιουργήσαμε το “Corona WHO?”. Φυσικά σε αυτά περιλαμβάνονται διαχρονικά και καθολικά γεγονότα, που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο εγκλεισμός, η απομόνωση από τους αγαπημένους μας, ο φόβος, η αναζήτηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Το “Corona WHO?” όμως δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων, αλλά αντιθέτως, αποτελεί την ενδελεχή τους εξιστόρηση, από τον ίδιο το θύτη, από τον ίδιο τον κορονοϊό, ο οποίος προσωποποιείται για το ρόλο του αφηγητή.
Μέσα από τον παραστατικό αφηγηματικό του λόγο, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία μέσα από τα μάτια του κορονοϊού να διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς το ανθρώπινο είδος άρχισε να τον αποδέχεται σταδιακά και να τον εντάσσει στην καθημερινότητά του, οδηγώντας ουσιαστικά στη λήξη του φόβου της πανδημίας.
Το παρόν βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει και μια παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, οι οποίες -όπως όλοι θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε- δε θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωπες με κάτι παρόμοιο. Θα μπορούσε λοιπόν το παρόν να αποτελέσει ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ γενεών που βίωσαν πολύ διαφορετικές εμπειρίες και παραστάσεις. Άλλωστε, είναι συνήθεια του ανθρώπου και κινητήρια δύναμη να καταγράφει και να μαθαίνει από τα βιώματα των προηγούμενων γενιών, αξιοποιώντας τα ως ένα ακόμη εφόδιο για την αντιμετώπιση δικών τους καταστάσεων.
Σε μια προσπάθεια συνέχειας της παράδοσης αυτής, αλλά και εκλογίκευσης ενός βιώματος της γενιάς μας που κανείς ποτέ δε περίμενε ότι θα χρειαστεί να υποστεί, πάρθηκε η απόφαση της συγγραφής του “Corona WHO?”.