ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒιβλιοθήκηΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

   Στις 19 Μαρτίου ημέρα Σάββατο από τις έντεκα η ώρα το πρωί έως την μία, ο Κώστας Στοφόρος συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός της Παραμυθοκουζίνας: http://paramithokouzina.blogspot.com, θα παρουσιάσει στην Βιβλιοθήκη του Ο.Π.Α.Ν., Ηρακλείου 264 στον 4° όροφο,  το τελευταίο του βιβλίο  «Μυστήριο στο Μαντείο των Δελφών»   των εκδόσεων Μίνωας  και τον τρόπο με τον οποίο αυτό δημιουργήθηκε.
   Στη συνέχεια, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή θα γίνει  μια σύντομη αναφορά στην ίδρυση της Νέας Ιωνίας.
   Με  την βοήθεια της «Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών»* τα παιδιά θα δημιουργήσουν και θα δραματοποιήσουν ένα παραμύθι που θα βασίζεται στην ιστορία της πόλης μας. Με αυτόν τον διασκεδαστικό τρόπο θα καταγράψουν  το δικό τους παραμύθι το οποίο μπορεί στην συνέχεια να δημοσιευτεί.
Στόχος της δράσης αυτής είναι:
  1) τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι ακροατές, 
  2) να μάθουν να εκφράζουν  τις σκέψεις τους,
  3) να μοιράζονται αυτά που ονειρεύονται,
  4) να εξασκούν την φαντασία και την δημιουργικότητα τους.  
·  Οι ιστορίες αυτές μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία τους. Ένα παραμύθι προσαρμοσμένο στο κάθε παιδί το βοηθά να ταυτιστεί με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση να κατευνάσει τις ανησυχίες του, αλλά να βρει κι ένα κλειδί για να αντιμετωπίζει τα εμπόδια που του προκύπτουν.
    Η γλωσσική έκφραση βελτιώνεται τόσο με όσα λέει το ίδιο το παιδί, όσο και με αυτά που ακούει να δημιουργούνται από τα άλλα παιδιά της ομάδας ή τους ενηλίκους. 
    Βελτίωση παρατηρείται και στην ικανότητα συγκέντρωσης.
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 15 χρονών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 2777721, 210 2759768 εσωτ. 16 ή να στείλετε email pgiouvanoglou@neaionia.gr υπόψη κας Γιουβάνογλου.

Τι είναι η Μαγική Τράπουλα 

Η μαγική τράπουλα βασίζεται στις λεγόμενες «λειτουργίες» των παραμυθιών. Οι λειτουργίες αυτές, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους μελετητές του παραμυθιού, τον Ρώσο Βλαντιμίρ Προπ, ο οποίος προσδιόρισε ότι είναι 31 στον αριθμό, υπάρχουν, πάνω- κάτω, σε όλα τα παραμύθια. Ο Τζιάνι Ροντάρι τις περιόρισε σε 21 και πρότεινε τη δημιουργία μιας τράπουλας. Ο Ροντάρι λέει πως οι «λειτουργίες» είναι για το παραμύθι ότι οι νότες για τη μουσική. Όπως με τις 12 νότες μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητες μελωδίες, έτσι και με τις «λειτουργίες» μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητα παραμύθια… Η Μαγική Τράπουλα, είναι ένα ακόμη μονοπάτι για να ταξιδέψει η φαντασία των παιδιών, αλλά και των …«μεγάλων» ώστε να βρουν και πάλι το παιδί που έχουν μέσα τους…